Hana Watral Mikulenková

Hana Watral Mikulenková

Narodila se ve Valašském Meziříčí, v Československu   

STUDIUM
2005 - 2011

Vysoká škola výtvarných umění v Bratislavě,  Slovensko
obor malba jiná média, IV.ateliér Ivana Csudaie, ukončeno Mgr.art.

STUDIJNÍ POBYTY
2017 - 2018
Institut indonézských umění Denpasar, Bali, Indonézie
Darmasiswa stipendium
2009
Federální univerzita Bahia, obor užité umění a grafika, Salvádor, Brazílie
2008
Aristetolova univerzita v Soluni, obor malba a kresba, Soluň, Řecko

STÁŽE
2010 - 2011
Zaumprojects, galerie současného umění, Lisabon, Portugalsko

REZIDENCE
2012 DEEPCAMP, Ostrava, Česká republika
2012 GOTFREI, Opava, Česká republika
2011 FLYING HOUSE LISBON, Lisabon, Portugalsko

 

 

  • Řekněte nám něco o sobě. Odkud pocházíte a co vnímáte za Váš první střet s výtvarným uměním. Jak se Vaše tvorba vyvíjela od studia?

Ahoj! Jmenuji se Hana Watral Mikulenková, jsem malířka – absolventka (2011) Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě, kde jsem studovala obor malba a jiná média u profesora Ivana Csudaie. Narodila jsem se ve Valašském Meziříčí a žiji ve Vidči, kde také tvořím. Mám ráda cestování a objevování nových kultur, a tato láska mě vedla na cestu napříč světem, abych zakořenila zpátky na rodném Valašsku, kde s manželem vychováváme naši dceru Matyldu.

Můj první střet s výtvarným uměním byl pravděpodobně jako u mnoha dalších umělců – už od malička. Neuměla jsem říct „ř“ a chtěla jsem být malížka. Vzpomínám si, že jsem se jako dítě fascinovala barvami a pořád kreslila, a to mě později vedlo k rozhodnutí studovat výtvarné umění. Během studia jsem prošla vývojem, kde jsem objevovala různé techniky a přístupy k malbě, a zároveň jsem definovala svůj vlastní umělecký styl. Po absolvování školy jsem pokračovala v rozvíjení své tvorby, hledala nové inspirace..Cestování a setkávání s různými kulturami mě obohatilo jako umělce a ovlivnilo mé umělecké vyjádření, myslím si hlavně barevnost palety, kterou používám ve své tvorbě. Také pobyty na zahraničních univerzitách a jejich přístupy hodnotím pozitivně, hlavně multikulturální prostředí…

  • Jaký je váš proces a přístup v tvorbě? Nastiňte, jakým způsobem započne práce v ateliéru na daném projektu?

Můj tvůrčí proces začíná obvykle tím, že mám nutkání zhmotnit moje vize. Neustálá chuť tvořit, tlak :D Líbí se mi citát, že když to neumíte říct slovy, tak to namalujte…Často pracuji na sériích obrazů, protože mi to umožňuje prozkoumat téma z různých úhlů a perspektiv…jsou to emoce, abstrakce, vrstvy a potřeba tvořit. Vloni jsem pracovala na tématu Flow – plynutí, nebo dříve bylo mým tématem džungle – to bylo zase ovlivněno cestami – vybírám si motiv, který propracovávám, u džungle je to např. hloubka a dynamika, tajemno – což je o mém rukopisu u „Flow“ to byla linie, jako symbol cesty, plynutí, pomíjivosti apod.  Pro mě je stěžejní médium malby jako takové, proces a stav mysli, kdy tvořím a pak finální obraz, který chci ať předává dál moji vizi a navazuje dialog s divákem…tak nějak přirozeně mám ráda estetiku krásna…

  • Co je prvotním impulsem vedoucím ke vzniku děl. Na co Vaše díla poukazují, nad čím se zamýšlí a vypovídají?

Pro mě je stěžení médium malby, proto je o malbě jako takové – o harmonii vrstvách a gestech. Je mi blízká zářivá paleta barev. A obrazy fungují s každým světlem trošku jinak, to je právě způsobeno vrstvením. Inspirace pro obrazy jsou každodenní zážitky, ale jsou vždy provázány s přírodou – vznikají tak abstrakce s konkrétními symboly. Téma vody se mojí tvorbou proplétá už od studií…

  • Pracujete vědomě v kontextu současné umělecké scény? Odkazuje vaše práce na nějaký umělecký směr nebo Vás zásadně ovlivnil určitý autor či země?

Samozřejmě, ano. I když se snažím zůstat autentická a věrná svému vlastnímu uměleckému výrazu, nemohu se vyhýbat vlivům současné umělecké scény. Prostředí, ve kterém působím, a aktuální umělecké trendy přirozeně mají nějaký dopad na mé dílo. Avšak moje autenticita jsou klíčovými prvky mé tvorby. Ovlivňuji se přirozeně cestami a specificky jih – takže světlo, a barvy se promítají do mé tvorby. Před kovidem jsem žila dva roky na Bali, kde jsem tvořila, čerpala inspiraci právě z toho prostředí, ať už motivy vody, surfu, květin apod. Teď cítím jiné tempo na vesnici a střídání ročních období, mateřství a vše co k tomu patří, vnímám smysly a užívám si to – takže další série bude ovlivněna tímto…ranní rosa, vůně lesa, rychlé mraky apod ….

  • Je pro Vás důležité sledovat, jak Vaši tvorbu vnímají ostatní? Vybavujete si nějakou konkrétní reakci, která Vám přišla zajímavá, nečekaná nebo třeba překvapivě úsměvná?

Ano, pro mě je určitě důležité vědět, jak lidé vnímají mou tvorbu. Přijímám to jako zpětnou vazbu, která mi pomáhá pochopit, jak mé dílo ovlivňuje a oslovuje ostatní, ale nenechám se ovlivnit. Pro mě autenticita je na prvním místě. Setkávám se s opětovnými reakcemi od lidí, kterým visí mé umění u nich doma, že se jim tam díky obrazu lépe žije, že je baví a naplňuje, že ho pozorují a nějak přirozeně ovlivňuje dynamiku domácnosti. Mám radost, že mé díla dokážou vytvořit takové pozitivní prostředí. Nejen tyto momenty mi dávají smysl a motivaci tvořit…. umění s kterým člověk na dennodenní bázi funguje a naplňuje ho, dává vyšší rozměr. A to si myslím, že je důležité… médium malby to skvěle umožňuje a patřím mezi jeho velké zastánce i když experimentuji i s jinými technikami, a to převážné kresbou…

 

  • Přibližte nám koncept Vaší výstavy a jaké jsou plány do budoucna.

Koncept výstavy – Je momentálně v procese, uvidíme, zda bude výstava z nejnovějších děl anebo z průřezu tvorby, zaštiťující téma. Sama teď tak nějak cítím, že esence Valašska se do Sýpky přenese…a naváže na sérii mých posledních obrazů, ve kterém jsem se zabývala tématem oslav – radosti ze života.

Co se plánů do budoucna týká, mám v úmyslu dále prozkoumávat a rozvíjet svůj umělecký rukopis. Také bych chtěla pokračovat v prezentaci mého umění prostřednictvím dalších výstav nejen v České republice a samozřejmě mám zase cestovatelské ambice.

 

 

Termíny

  • St 5.2.2025 — Ne 6.4.2025

Místo konání

Galerie Sýpka

Pořadatel

Galerie Sýpka